Η διαδρομή αυτή προσφέρει ποικιλία παραστάσεων

4η Διαδρομή

Αλωνίσταινα – Kλήμα Παυσανία – Κλειτορία – Πλανητέρο – Σπήλαιο Λιμνών – Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Μετά από 30χλμ. συναντάμε το φημισμένο Kλήμα του Παυσανία. Πρόκειται για ένα Kλήμα με τεράστια κλαδιά 3000 χιλίων χρόνων περίπου. Σύμφωνα με την παράδοση ο Παυσανίας κάθισε και ξεκουράστηκε κάτω από την σκιά του κλήματος ερχόμενος από την περιοχή των Aρχαίων Nάσων. Στο δρόμο μας θα συναντήσουμε την Κλειτορία παλιά που ονομαζόταν Μαζέϊκα αλλά μετονομάστηκε σε Κλειτορία γιατί είναι χτισμένο στην περιοχή της αρχαίας αρκαδικής πόλης Κλείτωρ. Οι πρώτοι κάτοικοι της οι Αζάνες έφτασαν στην περιοχή γύρω στο 1800 π.Χ. με πόλη που ιδρύθηκε γύρω στο 1700 π.Χ. από τον Κλείτορα γιο του Αζάνα γενάρχη των Αζάνων.

Μετά από 4.5 χλμ. από την Κλειτορία θα καταλήξουμες στις πηγές Αροανίων όπου τα νερά ορμητικά αναβλύζουν μέσα από συμπαγείς βράχους καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Eκεί βρίσκεται το χωριό Πλανητέρο γνωστό για τις περίφημες πηγές του όπου εκτρέφονται πέστροφες. Θα ξετρελαθείτε βολτάροντας στο πλατανόδασος ενώ οι πιο τεμπέληδες μπορείτε να αράξετε στις ψαροταβέρνες δίπλα στα παραμυθένια ποταμάκια.

“Ανάμεσα στα ψάρια που βρίσκονται στον Αροάνειο υπάρχουν και αυτά που ονομάζοται ποικιλίες τα οποία λένε ότι τραγουδούν όπως τα πουλιά τσίχλες. Έχω δει να τα ψαρεύουν αλλά δεν τα άκουσα ποτέ να κελαηδούν”. – Παυσανίας Αρκαδικά.

Συνεχίζοντας κοντά στο χωριό Καστριά συναντάμε το Παλάτι των νεράιδων του Χελμού Σπήλαιο των Λιμνών. H ξενάγηση του σπηλαίου γίνεται σε διαδρόμους με γέφυρες και υπάρχουν 13 κλιμακωτές λίμνες σε τρεις ορόφους που το κάνουν μοναδικό στον κόσμο.

Ο μύθος λέει πως οι κόρες του Βασιλιά της Τίρυνθας Προίτου, Λυσσίπη, Ιφινοή και Ιφιάνασσα καυχήθηκαν ότι ήταν οι ωραιότερες από την Θεά Ήρα και περιφρόνησαν τη λατρεία του Διονύσου.

Η σύντροφος του Δία δεν συγχώρεσε την αλαζονεία τους και σάλεψε τα λογικά τους με συνέπεια να πιστέψουν πως ήταν δαμάλες. Τρέχοντας σε βουνά και λιβάδια της Πελοποννήσου μετέδιδαν τη μανία της παιδοκτονίας στις γυναίκες της Αργολίδας. Κάποτε έφθασαν στο σπήλαιο όπου τις βρήκε ο Μελάμποδας και τις θεράπευσε.

Mετά από 15χλμ. διανύοντας το δρόμο προς τα Καλάβρυτα θα βρείτε το Χιονοδρομικό Κέντρο Χελμού και στην τοποθεσία βαθιά Λάκκα σε υψόμετρο 1650 – 2100 μ. υπάρχουν 8 πίστες καταβάσεων μήκους 300 – 1000 μέτρων και υψομετρικής διαφοράς 150 – 300μ.