Μια διαδρομή που δεν πρέπει να παραλείψετε

2η Διαδρομή

Mέσα από φανταστικές εναλλαγές του τοπίου αμέτρητες μορφές ζωής με πλούσια πανίδα και χλωρίδα με διάφορα χρώματα θα φτάσετε στο ερειπωμένο χωριό Πυργάκι και στη συνέχεια στο Ελάτι η διαδρομή εντυπωσιακή αλλά και γεμάτη ιστορία… συνεχίζει εις το Λυμποβίσι και το Αρκουδόρεμα χτισμένα στα 1200 μ. Υψόμετρο μέσα στη χαράδρα του Μαινάλου σύμβολα της Ελευθερίας των Ελλήνων γνωστά ως Κολοκοτρωνέϊκα χωριά.

Το Αρκουδόρεμα υπήρξε τόπος ανεφοδιασμού και περίθαλψης των κλεφτών. Σώζεται η εκκλησία της Παναγιάς που χτίστηκε το 1719. Στην θέση αυτή βρισκόταν η αρχαία πόλη “Καλλίσται” όπου υπήρχε και ο τάφος της Καλλιστούς Θυγατέρας του Λυκάονα, που γέννησε τον Αρκάδα.

Στο Λιμποβίσι έζησαν 12 γενιές των Κολοκοτρωναίων. Το σπίτι του καταστράφηκε στα ορλωφικά 1770-1771 όταν οι Αλβανοί κατέπνιξαν την Επανάσταση των Πελοποννησίων και το ανοικοδόμησε ο πατέρας του Θ. Κολοκοτρώνη Κωνσταντής.

Μετά την εγκατάλειψη του χωριού το σπίτι σωριάστηκε ενώ διατηρήθηκαν τα θεμέλια και μέρος του τοίχου και αναστηλώθηκε με δωρεά του Εθνικού μας Ευεργέτη Π. Αγγελόπουλου (Αρκάδας και αυτός).
Το σπίτι είναι μουσείο με προσωπικά αντικείμενα του Θ. Κολοκοτρώνη.
Στο προαύλιο του σπιτιού ο ανδριάντας του Κολοκοτρώνη.

Στο δρόμο της επιστροφής και σε παράκαμψη του κεντρικού Δρόμου αριστερά 1 χλμ. συναντάμε την Πιάνα με σημείο αναφοράς την Εκκλησία του Αη-Γιώργη με τα ψηλά καμπαναριά.

Από την Πιάνα γινόταν η διανομή τροφίμων και εφοδίων των πολεμιστών του Κολοκοτρώνη.
Σώζονται μέχρι σήμερα οι φούρνοι και οι αποθήκες των στρατευμάτων.

Στο χωριό υπάρχει
Λαογραφικό Μουσείο.